Τίτλος: Σκοτεινός Τόπος
Πρωτότυπος τίτλος: Dark Places
Συγγραφέας: Τζίλιαν Φλιν (Gillian Flynn)
Μετάφραση: Γωγώ Αρβανίτη
Εκδόσεις: Μεταίχμιο
Έτος έκδοσης: 2009
Αριθμός σελίδων: 475
ISBN: 978-960-501717-0
Η επτάχρονη Λίμπι γίνεται μάρτυρας της «σατανιστικής», όπως παρουσιάστηκε από τα ΜΜΕ, σφαγής της οικογένειάς της. Η ίδια επιβιώνει και αναγνωρίζει τον δολοφόνο στο πρόσωπο του μεγαλύτερου αδελφού της. Είκοσι πέντε χρόνια μετά, η προβληματική Λίμπι πουλά την ιστορία της σε μια εκκεντρική λέσχη ανθρώπων παθιασμένων με διάσημες εγκληματικές υποθέσεις, που έχουν τη θεωρία ότι η Λίμπι χειραγωγήθηκε για να κατονομάσει τον αδελφό της ως δολοφόνο, κι ότι η αλήθεια δεν έχει έρθει ακόμα στο φως.
Ξεκινώντας το βιβλίο, ο αναγνώστης μπαίνει στη βρόμικη, καταθλιπτική Αμερική της Φλιν, στις συνοικίες με τους εχθρικούς γείτονες, τα περιττώματα σκύλων, τα υπολείμματα νεκρών πουλιών που κανείς δεν κάνει τον κόπο να καθαρίσει. Στη συνέχεια επισκέπτεται τη σκηνή της τραγωδίας, τη χρεοκοπημένη φάρμα όπου τέσσερα παιδιά μεγαλώνουν μέσα στη μιζέρια και την ανέχεια. Μέρη σκοτεινά και αφιλόξενα, όπως οι γωνιές εκείνες στο μυαλό της κεντρικής ηρωίδας με τις μνήμες του αιματοβαμμένου σκηνικού, που αναγκάστηκε να αφομοιώσει σε τρυφερή ηλικία.
Η Λίμπι, όπως και η Καμίλ των Αιχμηρών Αντικειμένων δεν συμπαθιέται εύκολα, τουλάχιστον με την πρώτη. Είναι ένας χαρακτήρας τραυματισμένος, δυσλειτουργικός και ενοχλητικά αληθινός. Χαρακτηρίζεται από φοβίες, κατάθλιψη, κρίσεις πανικού, κλεπτομανία, επιθετικότητα, αδυναμία συνύπαρξης με τους άλλους ανθρώπους. Μπορεί αυτή η διαλυμένη ψυχή να λύσει το μυστήριο που τη διαμόρφωσε; «Σοβαρά, θα προσπαθούσα να λύσω εγώ οτιδήποτε;» αναρωτιέται και η ίδια.
Μέσα σε όλα, απόλαυσα το καυστικό χιούμορ της Φλιν, που σκάει μύτη στις πιο άσχετες στιγμές. Για παράδειγμα, κάποια στιγμή η ηρωίδα παρακολουθεί ένα ντοκιμαντέρ για τη λατρεία του Σατανά στις ΗΠΑ, με συνεντεύξεις από «πραγματικούς» σατανιστές: «Οι δύο πιο εντυπωσιακοί από τους σατανιστές φορούσαν μαύρα, είχαν πεντάλφες κρεμασμένες στον λαιμό τους και μαύρο αϊλάινερ σαν αποτύπωμα ρόδας αυτοκινήτου κάτω απ’ τα μάτια τους, αλλά κάθονταν στο σαλόνι του σπιτιού τους, σε έναν φθηνό βελουτέ καναπέ, και στα δεξιά τους φαινόταν και ένα μέρος της κουζίνας, όπου ένα κίτρινο ψυγείο βούιζε χαρωπά πάνω σε ένα ζωηρόχρωμο πλαστικό δάσπεδο. Τους φαντάστηκα μετά τη συνέντευξη να ψαχουλεύουν στο ψυγείο για τονοσαλάτες και κόκα κόλες, με τις μαύρες κάπες τους να πέφτουν μπροστά και να τους εμποδίζουν».
Η Τζίλιαν Φλιν είναι νέα Αμερικανίδα συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων. Έχοντας διαβάσει και τα τρία βιβλία που έχει γράψει, την κατατάσσω στους πολύ αγαπητούς μου συγγραφείς. Τα δύο πρώτα της έργα, τα Αιχμηρά Αντικείμενα και τον Σκοτεινό Τόπο, τα απόλαυσα ιδιαίτερα και τα θυμάμαι ακόμα, μήνες μετά την ανάγνωσή τους. Το τρίτο της βιβλίο, το Κορίτσι που Εξαφανίστηκε, μου άρεσε επίσης πολύ, όμως το βρήκα κατώτερο από τα δύο άλλα, με υπερβολική και κάπως αναληθοφανή ιστορία.
Και τα τρία βιβλία της Φλιν τράβηξαν την προσοχή της βιομηχανίας του κινηματογράφου. Ο Σκοτεινός Τόπος και το Κορίτσι που Εξαφανίστηκε έχουν μεταφερθεί ήδη στο σινεμά, και οι ταινίες αναμένεται να κυκλοφορήσουν σύντομα. Τα Αιχμηρά Αντικείμενα βρίσκονται στο στάδιο της παραγωγής. Έχω μεγάλη περιέργεια για τη μεταφορά του Σκοτεινού Τόπου, μια και τον ρόλο της Λίμπι θα παίξει η Σαρλίζ Θερόν. Η Λίμπι περιγράφεται ως πολύ κοντή (1,50), αγοροκόριτσο, με πολύ αδύνατο σώμα, σχεδόν υπανάπτυκτο και παιδικό. Η Θερόν απ’ την άλλη είναι πανύψηλη, εντελώς γυναίκα, με σώμα καθόλα ανεπτυγμένο! Πάντως στις φωτογραφίες μού αρέσει και τη βρίσκω ταιριαστή.
Last edited by a moderator: